Nemzeti Tankönyv Szerkesztőségi Bizottság és a Sztereotípia Bizottság 2015
A NEMZETI TANKÖNYV ELKÉSZÜLT
Itt látható egy a projektet bemutató kiállításban:
MODEM Debrecen, 2019-07-07-ig. (Újraírható történetek)

ntk

ntk
ntk

ntk
A Nemzeti Tankönyv projekt olyan, együttműködésen alapuló művészeti kezdeményezés, amely a nemzeti identitás, a történeti múlt kérdését a kritikai pedagógia segítségével értelmezi újra. A Nemzeti Tankönyv egy szimbolikus értékű műtárgy, egy kollázskönyv, amely a külföldi tankönyvekből kiemelt releváns szöveg- és képanyagot felhasználva, kronologikusan mutatja be a magyar történelem eseményeit.

A projekt alapjául szolgáló, külföldi középiskolai történelemtankönyveket tartalmazó archívum 2010 óta folyamatosan épül. Az archívumi anyag magyar történelemmel foglalkozó részeit rendszeres workshopokon közösen dolgozzák fel a középiskolások és történelemtanáraik, összehasonlítva a történelmi emlékezet nemzetenként eltérő és gyakran egymásnak ellentmondó narratíváit.

A projekt a későbbiekben egy további elemmel bővült, a középiskolások aktív részvételével létrejött egy un. sztereotípiagyűjtemény is.  A projektben résztvevő diákok külföldi ismerőseiktől magyarokról szóló sztereotípiákat gyűjtöttek, amelyeket művészeti produktumok (rajzok, plakátok, videók, animációk, makettek) segítségével vizualizáltak és kiállításokon mutattak be.

A többéves kutató- és feldolgozó munka legfontosabb eredményeit egy funkcionális honlap foglalja össze, amely kereshető formában magyar és angol nyelven tartalmazza a kollázskönyv teljes anyagát, valamint a workshopok dokumentációját
nationaltextbook.hu
NTK közösségi oldal
Nemzeti Tankönyv és az index-link közreműködésében megvalósult sztereótípia gyűjtés a Sziget fesztiválon 2016-2018
Sziget fesztivál Budapest, Hajógyári-sziget
A Nemzeti Tankönyv oldal projektjeként működő sztereotipia bizottságban dolgozó, diákokkal végeztünk egy kérdőíves felmérést, milyen sztereótipiákat ismernek a külföldről érkezett közönség Magyarországról a magyarokról.
A válaszokból egy vállogatás, infógrafika és a szövegekre reflektáló szöveg - Karafiáth Orsolyatól - jelent meg 2016, 2017 és 2018-ban az index-link kiadványban Menesi Attila szerkesztésében.
Bővebb információ: nationaltexbook.hu
"Nemzeti Tankönyv " IV. fázis 2015-05-18/05-23 Budapest IX. Pipa utca 4
workshop:2015. május 18-21
kiállítás 2015. május 22-2
9

A Nemzeti Tankönyv Bizottság újra egyhetes workshop-kiállítást szervezett. Középiskolás diákokkal és más érdeklődőkkel közösen építettük a faliújság formájába rendezett, Magyarországról és a magyarokról szóló sztereotípiák gyűjteményét.
Ennek tartalmi alapjául a résztvevők saját, külföldi ismerőseikből álló hálózatukon keresztül előzetesen beszerzett sztereotípiái szolgálnak.
Szintén a workhop-kiállítást megelőzően a diákok az együttműködő iskolákban a hozzáférhető külföldi tankönyvekkel és az azokban található magyarokra vonatkozó narratívákkal ismerkedtek meg szaktanár segítségével.
A 2009. óta fejlődő Nemzeti Tankönyv projekt egyik végeredménye a kollázskönyv lesz, amelyben kizárólag a külföldi, (a Magyarországon legelterjedtebb történelemkönyvben említett országokból származó) középiskolai tankönyvekből kivágott, a magyarokra és történelmükre vonatkozó szöveges és képi információk kerülnek időrendi sorrendbe szerkesztve, beragasztva.
A többéves munka zárásaként készülni fog egy honlap is, amely tartalmazza majd a kollázskönyv szerkesztett, magyarra fordított szövegét a forrásszövegekkel, képekkel az eredeti tankönyvekből és a workshopok dokumentációjából, mindenki számára elérhetően.


Együttműködő partnerek:
Független Képzőművészeti Műhelyek Ligája Alapítvány, Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, Medence Csoport
OFF Biennale Budapest 2015

Nemzeti Tankönyv Szerkesztőségi Bizottság 2015:
Csernovszky Júlia (1992) Grafikus hallgató (MKE, képgrafika)
Kenéz Réka (1987) Kurátor (Szatyor galéria)
Keserue Zsolt (1968) Felelős szerkesztő, képzőművész (keserue.hu)
Kovács Renáta (1981) Történelem - latin szakos tanár (Szilágyi Erzsébet Gimnázium)


 

A projekt továbbra is szívesen fogad 1990 után kiadott, használt vagy új középiskolai történelem tankönyveket az alábbi országokból:

Ausztrália, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Chile, Dél-Afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Dél-Szudán, Egyiptom, Eritrea, Észak-Korea, Észtország, Fülöp-szigetek, Görögország, Hollandia, Honduras, India, Írország, Izrael, Kambodzsa, Kamerun, Kanada, Kína, Laosz, Líbia, Litvánia, Luxemburg, Málta, Marokkó, Mexikó, Mongólia, Montenegró, Nagy Britannia, Nepál, Nicaragua, Norvégia, Portugália, Skócia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szomália, Togo, Új-Zéland, VietnámSztereotípia Bizottság 2015:
Busch Tímea, Császár Linda, Diószeghy Dóra, Kirsch Dávid, Korsós Rebeka, László Juli, Nagy Gellért, Sófalvi Dániel, Szepesi Dániel, Szigeti Csaba, Szirmai Álmos, Záhonyi Bálint Levelező tagok: Török Alexandra, Kovács Levente, Ősz Veronika

Kirsch Dávid videója a workshopról

A Nemzeti Tankönyv IV. fázisának eddigi segítői:
Marta Abele, Albeker András Zsigmond, Inguna Andzane (Magyarország Litvániai Nagykövetsége),Katrine Bang-Achton (Dán Nagykövetség), Bakos Zsuzsanna, Bodó Zsuzsi, Fabini Bálint, Ferencz Zsófia, Fügei Bernadett, Ági Froschetczky, Gross András, Mariana Lima,Lipták-Pikó Judit, Müller Adrien, Nagyová Terézia, Marite Repele, Mariana Rosas, Poór Veronika, Saitos Rita, Masako Tahira, Ván Bálint, Valdis Klisans,

Nemzeti Tankönyv workshop 2015-05-21 fotó: Ferencz Zsófia 
Workshop 2015/05/18-21 photo Zsófia Ferencz

III. fázis 2014

workshop:2014. április 15-16. Szombathely, NYME
kiállítás: 2014. május 8. Pécs, M21 Galéria, "Privát Nacionalizmus" (kurátorok: Varga Rita, Pacsika Márton)

Ebben a fázisban egyetemistákkal dolgoztam együtt. A közös munka témája az emlékmű volt. Kiindulásul Vörösmarty Mihály Szózat című versének sorai: "A sírt, hol nemzet süllyed el, / Népek veszik körül" szolgáltak. A feladat során a diákok Magyarország disztópisztikus eltűnésének emléket állító maketteket készítettek a baráti hálózatukon keresztül begyűjtött Magyarországgal kapcsolatos sztereotipiák alapján.
Az így keletkezett gyűjteményt a korábbi II. fázis produktumaival együtt mutattam be Pécsett a Privát Nacionalizmus című nemzetközi kiállításon.Támogatók:
Közelítés Művészeti Egyesület (Pécs),
Visegrad Fund, Culture 2007-13,
Független Képzőművészeti Tanszék,
Zakar István zakartist.com,
Szilágyi Erzsébet Gimnázium (Budapest)


II. fázis 2012
2012. június 11-14. 16-20h
Labor Galéria, 1053, Budapest, Képíró utca 6.
www.labor.c3.hu


Nemzeti Tankönyv Bizottság
felelős szerkesztő: Keserue Zsolt
koordinátor: Csizek Petra
asszisztens: Kenéz Réka


Cikkek a projektről:

Linnea West:
http://contextandidentity.wordpress.com/2013/05/06/meeting-with-zsolt-keserue/
Kékesi Zoltán:
http://www.chimera-project.com/wp-content/uploads/M%C5%B1%C3%A9rt%C5%91_2012_szept_p7.pdf

videódokumentáció

A nemzeti tankönyv szerkesztősége négy napos nyitott műhelyt hozott létre a Labor Galériában.

A workshop ideje alatt Magyarország történelméről szóló, kizárólag külföldi középiskolai történelem tankönyvek szövegeiből, képeiből, ábráiból szerkesztett, kollázs technikával, egyetlen példányban készülő "Nemzeti Tankönyv" munkálatai folytak. A négy napos nyitott szerkesztőségi munka keretében a készülő mű munkafolyamatába, eddigi eredményeibe lehetett betekintést nyerni, továbbá tevékenyen részt venni a szerkesztési, fordítási, archiválási munkafolyamatokban, vagy akár a Magyarországról szóló sztereotípia gyűjtemény fejlesztésében.

A folyamatban levő Nemzeti Tankönyv című projekt egy montázs "kiadvány", melynek célja összegyűjteni a szomszédos és európai, továbbá a távolabbi országok közoktatásában használt történelem tankönyvekben található adatokat Magyarországról, annak kialakulásáról, történetéről. A számunkra vélhetőleg meglepő és egymásnak is ellentmondó, ám a nemzeti tankönyvbizottságok által lektorált és hitelesített történetek egy kiadványba gyűjtve egyszerre beszélnek a történelmi emlékezetről, sztereotípiákról és az objektivitás viszonylagosságáról. A projekt első bemutatója 2011 márciusában a Gallery by Night rendezvénysorozat keretében a Stúdió Galériában volt, ahol hat, főként a környező országok tankönyveiből készült gyűjtés eredménye került nyilvánosságra.


2012. június 11. és 14. között naponta 16 és 20 óra között a nyitott szerkesztőségi órákra várták az érdeklődőket, diákokat, önkénteseket a szervezők. Június 14-én, csütörtökön este 7 órától került megrendezésre a workshopot záró beszélgetés az alábbi meghívottakkal:

Böcskei Balázs szociológus
dr. Hantos István középiskolai tanár (Alternatív Közgazdasági Gimnázium)
Kovács Renáta középiskolai tanár (Szilágyi Erzsébet Gimnázium)
Dr. Ragó Anett pszichológus
Keserue Zsolt képzőművész
moderátor: Tamás Ferenc középiskolai tanár (Szilágyi Erzsébet Gimnázium)


A beszélgetés hanganyaga itt!


A projekt része volt a Tranzit.hu a"Artists at school" programjának. Az iskolai, másfél hónapos fakultációs történelem órákon tartott, workshop az ő közreműködésükkel valósulhatott meg, a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban.
Ezeken a foglalkozásokon a diákok kézbe kapták a külföldi történelem tankönyveket és azok fordításait, amelyek segítségével értelmezték a hazai történelem oktatástól eltérő narratívákat, más országok - a magyar történelem eseményeivel kapcsolatos - az ittenitől eltérő nézőpontjait.

A sztereótípia bizottság tagjai is az iskola 10-ik évfolyamos diákjaiból toborozódtak, akik saját külföldi ismeretségi hálózatukat felhasználva kutattak a magyarokról, Magyarországról szóló sztereotípiák után.
Kutatásaik eredményét a Labor galériában tartott 4 napos workshop alatt fogalmazták át vizuálisan és készítettek belőle kiállítást a helyszínen.
A sztereotípia gyűjtés önkéntes diákokkal, a Nemzeti Tankönyv oldal projektjeként jött létre és működött 2018-ig.

Sztereotípia Bizottság 2012:
Balogh Zsuzsanna, Takáts Rebeka, Nógrádi Ágota, Dávid Zsuzsanna,Bodócs-Usher Ruby, Fekete Orsolya, Fazekas Fruzsina, Csóka Fanni, Kádár Dóra, Mihalik Nóra, Nagy Luca
(a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákjai)


Supported by: National Cultural Fund, Studio of Young Artists Association, Polish Institute in Budapest, Finnagora, Gimnazija Bezigrad, II. Rákóczi Ferenc Hungarian College in Kárpátalja, Apáczai Csere János Library, Espell Fordítás és Lokalizáció Zrt, Szilágyi Erzsébet Secondary School of Budapest, Österreichische Schule Budapest


a Nemzeti Tankönyv I-II. fázisának közreműködői / segítői:
Angel Judit, Aknai Katalin, Bajkó Judit, Baltazarova Zsuzsanna, Bán Miklós, Bartha Sándor, Bene Zsófia, Benkő Zsuzsanna, Bürger Nóra, Czirók András, Csatlós Judit, Cseryné Kislaki Éva, dr. Ramadan Dogan, Dennis Beviz, Döme Gábor, Gianmaria Eletto, Falvay Dávid, Aysa Gasanova, Gáspár Júlia, Gróf Ferenc, Guttman Barbara, Hegyi Dóra, Horváth Előd Benjámin, Jankó Eszter, Jerger Tímea, Jerovetz György,Kenéz Kitty, Khoór Lilla, Kojanitz László, Kollár Emilia, Kovács Nándor Erik, Kovács Renáta, Krámli Márta, Bettina Lehmann / Ivan Diklić, Ligosztájeva Annamária, Vesna Lomic, Lukács Viola, Molnár Geraldine, Vladimirova Milena, Serkédi Orsolya, Simon Vera, Snopek Márta, Dr. Wiltrud Steinacker, Szabó Réka, Szalai Borbála, Szamborovszkyné Nagy Ibolya, Tamás Ferenc, Vladimir US, Váradi-Sievers Ildikó, Zsuzsanna Varga Szegedi, Wágner Veronika, Savina Zwitter

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap 2011, Fiatal Képzőművészek Stúdiója, Budapesti Lengyel Intézet, Finnagora, Gimnazija Bezigrad, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Apáczai Csere János Könyvtár, Szilágyi Erzsébet Gimnázium Budapest, Espell Fordítás és Lokalizáció Zrt, Österreichische Schule Budapest

Együttműködő partner: Tranzit.hu
Rádió interjú: Tilos Rádió, "Alkotás útja" 2012-07-05 21h-22h (Sugár János, Byron)


4 days workshop, exhibition and panel discussion photo: Dennis Michael Khieffer Beviz
I. fázis 2011
"Gallery by Night" Stúdió Galéria, Budapest 2011 (studio.c3.hu)
kurátor: Szalai Borbála
asszisztens: Molnar Geraldine


A projekt első nyílvános bemutatása egy estés kiállítás keretében a 2011-es GBN FLASHBULB MEMORY című sorozatának részeként. A kiállító hely egyik sarka volt kutató szobának berendezve ahol folyamatosan dolgoztam a kollázskönyvön.
I. fázis, 1 estés kiállítás "Gallery by Night" fotó: Szalai Bori